Asiakastarinat

Jyväskylän liito-oravan hyppypuut

Julkaistu 29.12.22

Ihminen rakentaa jatkuvasti uusia kulkuväyliä, jotka saattavat vaarantaa eläinten luontaista liikkumista alueelta toiselle. Eläinten turvallista liikkumista helpottamaan on rakennettu erillisiä tunneleita teiden ali ja ylikulkusiltoja.

Liito-oraville on Suomessa pystytetty hyppypuita jo parinkymmenen vuoden ajan. Hyppypuut on tarkoitettu liito-oravien kulkuyhteydeksi tai paremminkin turvalliseksi ilmasillaksi vilkkaan tien yli.

Tehomet toimitti vuonna 2021 Jyväskylän Rautpohjaan kaksi 10-metristä hyppypuuta. Hyppypuiden muotoiluun ja väritykseen vaikuttivat teiden välissä oleva kapea tila ja ympäröivä luonto. Projektissa mukana ollut biologi selvitti pylväille sopivan sijoituspaikan. Hyppypuissa ei ole lainkaan valaisimia, ja niiden yläosassa on puiden oksia muistuttavia, 300 ja 500 mm:n pituisia ulokkeita, joilla linnut ja oravat voivat istua.

Hyppypuut ovat normaaleja valaisinpylväitä korkeampia, koska liito-orava lähtee liitoon yleensä huipulta. Pyöreiden, ylöspäin kartioituvien pylväiden pinta on karhennettu ja maalattu RAL-sävyllä. Normaali lakkapinta olisi liian liukas tähän tarkoitukseen.

Tehometin suunnittelema, Pallas-valaisinpylväästä modifioitu hyppypuu on kustannustehokas ja tyylikäs ratkaisu, jossa voidaan hyödyntää vakiomallista pylväsjalustaa. Hyppypuu mitoitetaan ja muotoillaan projektin vaatimusten mukaisesti, ja pylvään sekä jalustan väritys on mahdollista sovittaa ympäristöön sopivaksi.

Liito-orava ei osaa lentää, mutta sillä on etu- ja takaraajojen välissä poimu, jonka avulla se pystyy liitämään jopa 60–80 metriä. Liito-orava on Euraasian taigavyöhykkeen laji. EU:ssa liito-oravia on vain Suomessa ja Virossa. Uhanalainen liito-orava on tiukasti suojeltu EU:n luontodirektiivin ja Suomen luonnonsuojelulain perusteella.

 

Materiaalit:

– PEFC-sertifioidusta suomalaisesta männystä valmistettu GL28h-lujuusluokan liimapuupalkki
– Kuumasinkitty ja jauhemaalattu teräs

Sijainti: Jyväskylä, Suomi

Rakennusvuosi: 2021

Käyttökohde: Liikenne

Suunnittelija: Tehomet

Valokuvaaja: Ilpo Aalto