Suunnittelupalvelu

Etsitkö yksilöllistä valaisinpylvästä tai teräsrakennetta projektiisi? Kävit ehkä läpi vakiotuotteemme, mutta sieltä ei löytynyt täsmälleen tarpeeseesi sopivaa tuotetta. Tarvitset ehkä pientä vakiotuotteen räätälöintiä tai täysin uniikkia, ennen näkemätöntä valoteosta, joka on vasta idea-asteella takaraivossasi.  

Hyvä. Tulit oikeaan paikkaan. Olemme aina innoissamme, kun saamme auttaa asiakkaitamme toteuttamaan heidän visioitaan.

Tehomet on paljon muutakin kuin laaja valikoima vakiotuotteita, jotka löytyvät vakiotuotehaun kautta. Kun tarvitaan vakiotuotteen räätälöintiä tai täysin uniikkia teosta, kuvaan astuu Tehometin suunnittelupalvelu.

Pieni Paratiisi
Tommi Toija: Pieni Paratiisi

Tehometin suunnittelutiimi palvelee kaikissa valaisinpylväisiin ja liikennerakenteisiin liittyvissä kysymyksissä. Meiltä saat apua kaikkiin mahdollisiin teknisiin kysymyksiin ja autamme mielellämme tuotevalinnassa. Palvelumme kattaa myös

 • tarvittavat lujuuslaskennat
 • 3D-mallinnuksen
 • muotoilun sekä
 • tuotepiirustukset nykyaikaisten ohjelmistojen tukemana.

Laadukkaalla tuotesuunnittelulla varmistamme, että tuotteet täyttävät niille asetetut tuotestandardin vaatimukset. Otamme huomioon esimerkiksi tuulikuorman aiheuttaman kuormituksen ja rakenteen taipumat. Lujuuslaskennassa huomioimme viimeisimpien tuotestandardien lisäksi paikalliset vaatimukset.

Suunnittelussa noudatamme valaisinpylväiden tuotestandardisarjaa EN40 ja muissa rakenteissa Eurokoodeja EN1990–EN1999 soveltuvin osin.

Pitkän kokemuksemme turvin osaamme huomioida laskennassa myös kohteiden erityispiirteet, joita ei välttämättä viranomaisvaatimuksissa erikseen esitetä. Näin voidaan varmistaa tuotteen täyttävän viranomaisvaatimusten lisäksi myös kohteen toiminnalliset tarpeet.

 

Jos sen voi kuvitella, sen voi toteuttaa

Suunnittelijoillamme on periaate, jonka mukaan asiakkaan idea ja visio pyritään toteuttamaan, jos se vain suinkin on mahdollista ja järkevää. Vuosien mittaan työpöydän läpi on kulkenut erittäin haastavia ideoita ja tuotteita, ja niiden kautta on syntynyt vahva hiljainen tieto mahdollisuuksista ja rajoitteista. 

Jos asiakkaan visiota ei voida toteuttaa yksi yhteen teknisten, taloudellisten tai esimerkiksi turvallisuusseikkojen vuoksi, teemme vaihtoehtoisen ehdotuksen. Aina on olemassa toinen vaihtoehto. 

 

Yhteys Tehometiin heti alussa  

Kannustamme suunnittelijoita olemaan Tehometiin yhteydessä riittävän aikaisessa vaiheessa: 

 ”Me olemme mielellään jeesaamassa jo ihan ideasta lähtien. Yhteistyö alusta alkaen mahdollistaa sen, että saadaan kartoitettua kaikki rajoitteet ja toisaalta myös mahdollisuudet.” 

Aikainen yhteistyö säästä usein turhilta mutkilta ja kustannuksilta, prosessi lähtee ikään kuin oikeaa latua heti alusta lähtien. 

Jokainen projekti on uniikki 

Tehometin suunnittelupalvelu palvelee mielellään kaikenlaisia asiakkaita suurissa ja pienissä projekteissa. Suunnittelun kohteena voi olla yksittäinen teos liikenteenjakajaan tai esimerkiksi kokonaisen asuinalueen valaistuksen räätälöinti.  

Tyypillinen suunnitteluprojekti alkaa asiakkaan idean hahmottamisesta ja etenee suunnittelun kautta valmiin tuotteen valmistukseen.

1.

Asiakkaalta tuleva idea tai kysely 

 

orrella-prosessi-1

Prosessi lähtee usein käyntiin siitä, että esimerkiksi taiteilija tai valaistussuunnittelija ottaa meihin yhteyttä, esittelee ideansa ja pyytää apua kohteen suunnitteluun ja valmistukseen. 

 

2.

Teknisten vaatimusten määrittely

 

orrella-prosessi-2

Tuotteen suunnittelu alkaa teknisten toiveiden ja vaatimusten määrittelyllä. Selvitämme yhdessä asiakkaan kanssa pylvään sijoituspaikan tuuliolosuhteet, valitun valaisimen painon ja tuulipinta-alan sekä muut ominaisuudet kuten pintakäsittely ja perustustapa. 

3.

Rakenteen suunnitteluprosessi

 

orrella vaihe 3

Tuotteesta piirretään CAD-kuvat ja tarvittavat lujuuslaskelmat. Näin voimme varmistaa, että lopputulos täyttää kaikki turvallisuuteen ja toimivuuteen liittyvät kriteerit.  

4.

Valmistus Tehometin tehtaalla

 

orrella vaihe 4

Tuote etenee valmistukseen asiakkaan hyväksyttyä suunnitelmat. Metallituotteet valmistetaan Tehometin Kangasniemen tehtaalla ja puupylväät työstetään Parikkalan puupylvästehtaalla.  


Case-esimerkki

Orrella-valaisinpylvään prosessi ideasta toteutukseen

 

Vantaan Tikkurilaan vuonna 2020 noussut Orrella-valaisin on hyvä esimerkki kitkattomasta yhteistyöstä tilaajan, valaistussuunnittelijan, maisemasuunnittelijan ja valmistajan välillä. Kantavana teemana on ollut alusta alkaen avoin ja aktiivinen ideointi puolin ja toisin.

Suunnittelijat ottivat yhteyttä Tehometiin hyvissä ajoin prosessin alkuvaiheessa. Koska idealuonnos oli selkeä ja oivallisella tavalla yksinkertainen, idea puuta muistuttavasta teoksesta ja sen oksilla istuvista linnuista muuttui Tehometin suunnitteluosastolla nopeassa tahdissa mittapiirrokseksi ja rakennesuunnitelmaksi.

Teoksesta haluttiin näyttävä katseenvangitsija sekä valoisan aikaan että pimeällä, joten korkeutta puiselle pylväälle tuli kahdeksan metriä.

Puun runko on teollisesti suomalaisesta PEFC-sertifioidusta puusta valmistettua liimapalkkia. Puuosat valmistettiin Tehometin Parikkalan puupylvästehtaalla ja teräsosat syntyivät Kangasniemen tehtaalla.

Lue koko Orrella-teoksen tarina.

———–

Tehometiin kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman hyvissä ajoin projektin alkuvaiheessa. Idean ei tarvitse olla yhtä pitkälle mietitty kuin tässä esimerkissä. Kokeneet muotoilijamme ja tekniset suunnittelijamme osaavat kysyä oikeat kysymykset, jotta yhteistyö lähtee oikeaan suuntaan heti alusta alkaen.


Muistilista suunnittelijalle

Jokainen valaistusprojekti on erilainen ja tarpeet yksilölliset, mutta useimmissa tapauksissa suunnittelijan eteen tulee ratkaistavaksi samoja perustietoja.

Siksi laadimme avuksesi muistilistan. Kun sinulla on tiedossa nämä perusasiat, henkilökuntamme osaa kyllä kysyä tarvittavat tarkentavat lisäkysymykset.

 1. Pylväiden lukumäärä
 2. Vakiopylvään sähkönumero tai räätälöidyn pylvään suunnitelma (sis. valaistuskorkeus ja pylvästyyppi)
 3. Valaisimen malli: heitin/pylväsvalaisin
 4. Valaisimen tiedot: paino ja mitat
 5. Valaisinten määrä per pylväs
 6. Valaisinten sijainti: latva/varsi/orsi
 7. Jos varsi, sen ulottuma
 8. Perustamistapa: jalusta/laippa/maaupotus
 9. Toivottu pintakäsittely (puupylväissä erikseen metalliosat ja puuosat)
 10. Mahdolliset räätälöinnit ja erikoistoiveet (esim. väritys, luukkujen määrä, muotoilu)
 11. Kohdealue ja kunta
 12. Lisävarusteet

Sami auttaa sinua suunnittelupalvelussa

Sami Huuskonen

Muotoilupäällikkö, Tehomet ⎮ Smart Solutions Product Manager EMEA, Valmont ESS

Lahti

+358 44 746 5583

sami.huuskonen@tehomet.com