Ratikkapylväät

Case: Tampereen ratikka

Tehomet toimitti elokuussa 2021 liikennöinnin aloittaneen Tampereen Ratikan reitin varrelle  yhteensä lähes 700 yhteiskäyttöpylvästä. Ratikan ensimmäisen vaiheen kokonaispituus on 15 kilometriä.

Pylväistä tehtiin Tehometin Kangasniemen tehtaalla ensin protokappale, jonka hyväksymisen jälkeen tuotanto aloitettiin täydessä mitassaan. Pylväisiin on kiinnitetty raitiotien ajojohdinten lisäksi sekä katuvalot että Hämeenkadun tapahtumavalot.

Lue asiakastarina Tampereen ratikan pylväiden suunnittelusta

Tampereen ratikka

Ratikkapylvään ei tarvitse olla pelkkä persoonaton infran osa, johdinlankojen ja valaisimien harmaanhuomaamaton kannattelija.   

Korkkiruuvi-nimisen ristikkopylvään rakenne on hyvin monimutkainen. Se koostuu kymmenistä laserleikatuista, erimittaisista ristikkorakenteen osista. Tehometin Kangasniemen tehtaalla pylväiden hitsausta varten rakennettiin räätälöity jigi, joka mahdollisti massiivisen kappaleen joustavan pyörittelyn työn edetessä.

Tampereen ratikan yhteiskäyttöpylväät on kuumasinkityksen jälkeen maalattu FSP:n maalaamossa Plascoat-menetelmällä. Tehometin naapurina toimiva FSP on tottunut käsittelemään pitkiä ja järeitä kappaleita.  

Valmiit pylväät kuljetettiin pienissä erissä täsmätoimituksina työmaan kulloisenkin tilanteen mukaan sopivaan aikaan. Pylväät pakattiin KS-Rahdin autoon erityisesti näitä pylväitä varten rakennettuihin telineisiin, toimitettiin suoraan työmaalle ja nostettiin paikoilleen sähköasennuksia varten.

Tampereen ratikka pylväs
Korkkiruuvi-pylväs koostuu kymmnenistä laserleikatuista, erimittaisista ristikkorakenteen osista.

Tampereen ratikka ristikkopylväs


Case: Raide-Jokeri

Raide-Jokeri havainnekuva
Havainnekuva: Raide-Jokeri

Raide-Jokeri on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille rakennettava pikaraitiolinja, jonka pituus on 25 km. Linjan rakennustyöt aloitettiin vuonna 2019 ja liikennöinti linjalla alkaa kesäkuussa 2024.

Tehomet on valittu mittavassa projektissa ratasähkö-, valaisin- ja liikennevalopylväiden toimittajaksi. Ratasähköpylväitä asennetaan linjalle n. 700 kpl ja ne toimivat ns. yhteiskäyttöpylväinä yhdistäen samaan rakenteeseen ajoradan johtimien kannattimet sekä ajoradan valaistuksen.

Raide-Jokeri on valtakunnallisesti mittava infrahanke, jolla edistetään julkisen liikenteen käyttöä. Liikennöintimäärien on ennustettu nousevan vuoteen 2030 mennessä 90 000 matkaan vuorokaudessa.

Hanke on mittava myös Tehometin mittakaavassa, ja se työllistää Tehometin oman väen lisäksi laajaa alihankintaverkostoa.

”Tehometilla on tämän suuruisten projektien läpiviennistä vahvat referenssit, viimeisimpänä Tampereelle rakentuva raitiotielinja. Tuotteiden laatu sekä asiakaslähtöinen toiminta puolsivat vahvasti Tehometin valintaa toimittajaksi hankkeeseen”. Kertoo ratasähköpylväshankintojen vastaava Joonas Riikonen NRC Group Finlandilta.


Pintakäsittelyllä tunnelmaa ja pitkää elinikää 

Tehometin valmistamat ratikkapylväät kuumasinkitään pitkän käyttöiän saavuttamiseksi. Kuumasinkitty pinta voidaan lisäksi maalata tai käsitellä muovipinnoitteella, jolloin pylväs saa kaupunkikuvaa piristävän ilmeen ja elinikää entisestään pidentävän suojan. Plascoat-pinnoitteella on sama levitystapa kuin jauhemaalauksessa, mutta sillä saadaan paksumpi ja erittäin pysyvä kalvo. Pinta on myös termoplastinen.

Valmontin vahva verkosto käytössäsi 

Tehometin emoyhtiön Valmontin Puolan ja Ranskan yksiköillä on myös vahvaa ratikkapylväiden osaamista, joka on käytettävissäsi. Voimme tarjota verkostomme avulla hyvin monipuolisen valikoiman erikoistuotteita ja laajaa osaamista. 

Alla näet muutamia esimerkkejä Valmontin Puolan ja Ranskan yksiköiden tuotteista.

 

Tutustu Valmont Ranskan ja Puolan ratikkapylväsesitteisiin.

  tramway puola