Asiakastarinat

Levähdysalueen valaistus Norjan E6-valtatiellä

Julkaistu 10.05.22

Hyvänä skandinaavisena esimerkkinä uusien infrahankkeiden viehättävyydestä on E6-valtatien varrelle, noin 70 km Oslosta pohjoiseen, avatut levähdyspaikat, jotka saavat matkaajan ihastelemaan maisemia kenties hetken pidempään.

Parhaat päivänsä nähneiden ulkovessojen asemesta kirkkaanpunaiset, kuin tieteiselokuvan iglua muistuttavat möykyt paljastuvat siisteiksi ja viihtyisiksi mukavuuslaitoksiksi.

Levähdyspaikalle on asennettu massiiviset puupylväät, jotka muodostavat jo itsessään monumentin, sillä jokainen niistä on kallistettu yksilölliseen kulmaan viuhkan muotoon, mukaillen samalla vuonon ja vuoren välissä mutkittelevaa valtatietä.

Hallitsevimpina elementteinä levähdyspaikkojen reunalla seisovat järeät 12-metriset puupylväät. Näihin on asennettu paitsi levähdyspaikan valaistukseen tarkoitetut LED-kohdevalaisimet, myös DMX-ohjatut LED-matriisivalaisimet, joilla toteutetaan yksinkertainen mutta oivaltava efektivalaistus. Valaisinpylväinä on Tehometin erikoispuupylväät säänkestävällä Q-treat-käsittelyllä sekä Tehomet RST-pylväät.

 

Tulos

Strandlykkjanin tarkoituksena on tarjota tienkäyttäjälle mieltä virkeänä pitäviä virikkeitä oikeantaajuisina annoksina ja samalla parantaa liikenneturvallisuutta. Levähdysalueilla valaistuksessa kiinnitettiin myös erityistä huomiota väylien hyvään valaistukseen, viihtyisyyden korostamiseen houkuttelevan valaistuksen avulla sekä raskaan liikenteen pysäköintialueen matalampaan valaistukseen, jolloin ammattikuljettajat saavat rauhallisemman lepohetken ilman ylenpalttista kirkkautta.

Sami Huuskonen

Muotoilupäällikkö, Tehomet ⎮ Smart Solutions Product Manager EMEA, Valmont ESS
Puhelin: +358 44 746 5583
Sähköposti: sami.huuskonen [at] tehomet.com

Sijainti: Strandlykkja, Norja

Rakennusvuosi: 20??

Käyttökohde: Liikennevalaistus

Suunnittelija: Morten Jensen, Eli Janne Sauar/Åf Lighting Norja

Valokuvaaja: Ilpo Aalto, Tomasz Majewski