Asiakastarinat

Lukulamput

Julkaistu 9.05.22

Lukulamput tanssivat Heinolan kirjastoaukealla

Lukulamppujen suunnittelija Vesa Honkonen kertoo:

”Loppukesästä 2004 heinolalaiset virkamiehet ottivat minuun yhteyttä kysyäkseen, voisivatko he käyttää samaa valaisinratkaisua jonka olin suunnitellut Raisioon ja muutamiin muihin suomalaisiin pikkukaupunkeihin. Raision valoverkko valmistui vuonna 2002. En kuitenkaan halunnut toistaa itseäni ja olen luvannut Raision kaupungille, etten seuraavaan seitsemään vuoteen käyttäisi samaa ratkaisua Suomessa. Vastasin Heinolalle, että voisimme suunnitella heille jotakin omaa. Pieni kirjastoaukio oli paikka johon haluttiin jotain ainutlaatuista. Päätin luoda uuden lähtökohdan ja saada kadulle ja aukiolle hieman uudenlaista vauhtia.

Aloin kuvitella lukulamppujen astuvan ulos kirjastosta kadulle tanssimaan, aiheuttamaan kaaosta ja vauhtia. Lamput kasvoivat suuremmiksi ja ottivat kadun haltuunsa. ”Tämä alue on meidän, me määrätään täällä”, ne huusivat. Nämä kummalliset lamput jatkoivat kasvamistaan ja alkoivat katsella ympärilleen. Ne olivat laskeutuneet uudenlaiselle alueelle, kaupunkimaiseen ympäristöön. Ne katselivat taakseen ja sivuilleen, taipuivat alaspäin sekavassa mielentilassa. Hetken kuluttua ne rauhoittuivat ja liikkeet alkoivat hidastua.

Lamput alkoivat jähmettyä paikoilleen, ne hyväksyivät muotonsa ja asentonsa. Liikehtimisen aika oli ohi, ne olivat tyytyväisiä ja rauhallisia. Nämä jähmettyneet liikkeet päätyivät kolmeen erilaiseen olomuotoon. Pylvään alin osa on samanlainen kaikissa kolmessa muunnelmassa, mutta keskiosan taivutimme kolmeen eri suuntaan osoittaville mutkille, ja sitten taas lamput ovat samanlaiset kaikissa kolmessa variaatiossa.

Näin loimme kolme uniikkia lampputyyppiä; asetelmassa kokonaismäärä nousee viiteentoista. Alusta asti oli selvää, että valon lähteinä tullaan käyttämään monimetallilamppuja, jotka saavat aikaiseksi voimakkaan pistemäisen valon katutasoon saakka. Emme halunneet luoda tasaista valoa vaan lahjakkaan valosuunnittelijan painajaisen epätasaisine valoineen ja voimakkaine kontrasteineen. Nämä lamput luovat terävät valonsäteet kadun pintaan ilmaisten rungostaan vaeltavan valon muotoa. Halusin valon purkautuvan ulos mustasta aukostaan tähdäten itseään eri suuntiin.”

 

Sami Huuskonen

Muotoilupäällikkö, Tehomet ⎮ Smart Solutions Product Manager EMEA, Valmont ESS
Puhelin: +358 44 746 5583
Sähköposti: sami.huuskonen [at] tehomet.com

Sijainti: Heinola, Suomi

Rakennusvuosi: 20xx

Käyttökohde: Aluevalaistus

Suunnittelija: Vesa Honkonen

Valokuvaaja: Ilpo Aalto