Modulaariset älypylväät

Modulaarinen älypylväs on valaisinpylväs, johon on integroitu 5G-tukiaseman lisäksi esimerkiksi erilaisia antureita, kameroita ja tarkkuuspaikannuslaitteita sekä sähköautojen latausyksikkö. Modulaarisilla älypylväillä voidaan yhdistää useita erilaisia toiminnallisuuksia kohteen vaatimusten mukaisesti. Älypylvästuoteperheen modulaarinen rakenne mahdollistaa erikokoiset pylväät, erilaisten laitteiden integroinnin ja kuhunkin kohteeseen tarvittavien digitaalisten palvelujen toteuttamisen.

Innovatiivinen modulaarinen rakenne

Smart pole full solution fi

Modulaarinen älypylväs koostuu nimensä mukaisesti moduuleista, joita yhdistelemällä saadaan kohteeseen soveltuva optimaalinen kokonaisuus.  

Moduulien yhdistäminen on tehty mahdollisimman saumattomaksi ja helpoksi innovatiivisilla rakenteilla ja kaapeliratkaisuilla. Jokaisessa moduulissa on yhtenäinen liityntärajapinta eri jännitteille sekä datalle, mikä mahdollistaa moduulien vaihtamisen ja vapaan sijoittamisen mihin tahansa kohtaan pylväsrakennetta koko sen elinkaaren ajan. 

Modulaarinen rakenne koostuu kolmesta peruselementistä: tyviosasta, jatkomoduuleista ja toiminnallisista moduuleista.

Valtaosa älypylväsverkostosta muodostuu kahdesta tai kolmesta toiminnallisuudesta, kuten älykäs valaistus yhdistettynä kameroiden tarjoamiin mahdollisuuksiin tai ympäristömonitorointiin.  

Strategisesti tärkeisiin sijainteihin kuten risteysalueille ja puistoalueiden keskelle voidaan sijoittaa pylväitä, joissa yhdistyy useita eri teknologioita. 

Tyviosia on kahta eri kokoa. Lyhempi tyvimalli valitaan rajattuihin toimintoihin, ja pidempi malli sopii kohteisiin, joissa käytetään useampia moduuleita, tukiasemia tai akkuvarmennusta. 

Jatkomoduulit määrittävät pylväskorkeuden esimerkiksi valaistussuunnitelman mukaiseksi. Jatkomoduulien räätälöinnillä pylväistä saadaan tarvittaessa hyvinkin yksilöllisen näköisiä.  

Toiminnalliset moduulit ovat perusta erilaisille älykaupungin palveluille. Näitä voivat olla kohteen vaatimusten ja sijoittelun mukaisesti esimerkiksi 

  • Kameramoduuli 
  • Tutkamoduuli 
  • Aurinkopaneelimoduuli 
  • Audiomoduuli 
  • Wifi-moduuli 
  • Comms-moduuli (5G) 
  • Valaistusmoduulit 

Tämän lisäksi moduulin rakenteessa on huomioitu kiinnitysmahdollisuus ulkoisille laitteille kuten ilmanlaatusensoreille, sääasemalle, ulkoisille kameroille, Lidarille (laserkeilain), näytölle tai vaikkapa opastetauluille. 

Valaistusmoduuleihin käyvät kaikki kaupallisesti saatavilla olevat valaisimet. Valaisinsovitteet ja varret määritellään valaisinkohtaisesti. Myös erilaisia valonheittimiä voidaan asentaa runkokiinnitteisesti. 

Älypylväs perustetaan joko adapterin avulla perinteiseen betonipylväsjalustaan tai vaihtoehtoisesti laipalla. 

 

Älykästä akkuvarmennusta 

Modulaariseen älypylvääseen on valittavana myös älykäs akkuvarmennus, jolla voidaan optimoida energian käyttö. Akkuvarmennus takaa sähkön saannin kriittisiin palveluihin myös häiriötilanteissa.  

Älykkäällä akkujärjestelmällä sähkön varastointi ja käyttäminen voidaan optimoida sähkön hinnan vaihteluista huolimatta. Hajautettu sähköntuotanto tunnetaan nimellä Virtual Power Plant (VPP). 

 

LuxTurrim5G-ekosysteemin yhteistyön tulosta

Modulaariset älypylväät ovat monivuotisen LuxTurrim5G-ekosysteemin yhteistyön tulos. Nokian vetämässä hankkeessa älypylväiden suunnittelusta ja valmistuksesta ovat kantaneet päävastuun Tehomet ja Orbis. 

Projekti alkoi vuonna 2017. Siinä kehitetään ja pilotoidaan nopeaa 5G-verkkoa älykkäillä valopylväillä, joihin on yhdistetty projektissa mukana olevien toimijoiden laitteistoja.

LuxTurrim5G-ekosysteemissä on mukana 26 partneria. Toimijoiden ja Business Finlandin rahoittaman hankkeen tavoitteena on edetä Espoon pilotoinnin kautta maailman markkinoille, joiden arvioidaan olevan kymmenien miljardien arvoiset.

Luxturrim kumppanilogot

Kysy lisää Tehometin älykkään infrastruktuurin palveluista

Sami Huuskonen

Muotoilupäällikkö, Tehomet ⎮ Smart Solutions Product Manager EMEA, Valmont ESS

Lahti

+358 44 746 5583

sami.huuskonen@tehomet.com