Asiakastarinat

Kalliomaalaukset

Julkaistu 9.05.22

Kalliomaalaukset Laukaan valaisinpylväiden koristeaiheena

Tämä katuvalaistusprojekti sai alkunsa, kun WSP:n muotoilija ja valaistussuunnittelija Sirpa Laitinen sai tehtäväkseen luoda Laukaan katuvalaistukseen jotain uutta, mikä ilmentää paikkakuntaa ja sen henkeä.

Muotoiluprosessin aikana Saraakallion kalliomaalaukset nousivat suosituimmaksi teemaksi. Saraakallion kalliomaalausten ensimmäiset kuva-aiheet ajoittuvat 7000 vuoden päähän. Kuvakenttä on Fennoskandian laajin ja käsittää yli 100 kalliomaalausta tai niiden osaa. Saraakalliota pidetään muinaisena pyhänä uhri- ja palvontapaikkana.

Väriteemaksi muodostui kalliomaalauksista sekä niitä ympäröivistä mäntyjen rungoista löytyvän punertavan ruskean eri sävyt. Tästä syntyi idea käyttää ruosteenpunaista, säänkestävää terästä.

Tehometille muodostui tuotannollinen haaste kartiokkaasta muodosta, joka tulisi aukottaa halutulla kuvioinnilla. Putkimaisia, tasapaksuja kappaleita on helppo leikata esim. laserilla, mutta kartiokkaissa muodoissa haasteena on muodonmuutos, jota lasertyöstökoneiden on vaikea lukea.

Tätä varten Tehomet kehitti oman aukotusmetodin, jolla saatiin asiakkaan toive toteutettua. Aukotetun pylvään sisään asennettiin myös tehostevalaistus korostamaan kuvioita.

Tulos

Asiakkaan toivomusten mukainen persoonallinen valaisinpylväsmalli säänkestävästä teräksestä, jossa tyylikkäästi sisältä valaistut, kalliomaalausaiheiset kuvioinnit.

 

Sami Huuskonen

Muotoilupäällikkö, Tehomet ⎮ Smart Solutions Product Manager EMEA, Valmont ESS
Puhelin: +358 44 746 5583
Sähköposti: sami.huuskonen [at] tehomet.com

Sijainti: Laukaa, Suomi

Rakennusvuosi: 20xx

Käyttökohde: Aluevalaistus

Suunnittelija: Sirpa Laitinen/WSP Finland

Valokuvaaja: Ilpo Aalto