Asiakastarinat

Sotkamon elämysvalot

Julkaistu 25.10.22

Sotkamon Hiukan elämysvaloilla luodaan ympäristötaidetta alueen asukkaille ja turisteille

Hiukan hiekkarannan rinne Sotkamossa on saanut vaikuttavan valoteoksen, jonka teema muuttuu vuodenaikojen ja juhlapyhien mukaan. Hiekkaharjun laelle suunniteltiin ruosteen väriset, Corten-teräksestä valmistetut valaisinpylväät, jotka sulautuvat päiväsaikaan luontevasti ruskeaan männikköön. Kolmemetrisissä pylväissä on kiinnitykset kahdelle valaisimelle, sekä rinteeseen että puustoon. Tehometin valmistamia teräspylväitä on yhteensä 28, ja ne sijoittuvat 250 metrin matkalle.

Luonnon inspiroimaa valotaidetta

Valot on ohjelmoitu palamaan syys–maaliskuussa hämärän aikaan, ja joka lauantai rinteellä voi nähdä 6 minuutin mittaisen valoshown. Valoteoksen perusteemoina ovat luonnon inspiroimat ruskateema, talviteema ja revontulet. Lisäksi valoteoksessa näkyvät hämärän vuodenajan erityispäivät kuten itsenäisyyspäivä, joulu ja ystävänpäivä.

Valaistuksen suunnittelijan Jukka Laukkasen mukaan tavoitteena oli saada aikaan valoteos, joka kestää aikaa ja katsomista päivästä toiseen. Kuntakeskuksessa sijaitseva valoteos näkyy paikallisille asukkaille jokapäiväisenä ympäristöteoksena, kun taas vierailijoille sen pitäisi tarjota ainutkertainen elämys kertakatselulla.

Sotkamon elämysvalojen sähkösuunnittelija Jenna Hyvönen kertoo, että yhteistyö Tehometin kanssa sujui alusta asti joustavasti ja matkan varrella tulleita muutoksia selviteltiin yhdessä projektin edetessä. Sähkösuunnittelijan näkökulmasta suurimmat haasteet liittyivät valaisimien vaatimaan ohjausjärjestelmään ja sen kaapelointiin. Kohteeseen suunnitellut valvontakamerat vaativat myös huomioimista kaapeloinneissa.

 

Juttua varten on saatu taustatietoja seuraavilta projektissa mukana olleilta ammattilaisilta:

Jukka Laukkanen, valaistussuunnittelija, Valosa Oy
Jenna Hyvönen, sähkösuunnittelija, Afry

Heimo Ketola

Markkinointiviestintäpäällikkö
Puhelin +358 50 597 3774
Sähköposti: heimo.ketola [at] tehomet.com

Sijainti: Sotkamo, Suomi

Rakennusvuosi: 2021

Käyttökohde: Aluevalaistus

Suunnittelija: Jukka Laukkanen, Valosa Oy

Valokuvaaja: Ilpo Aalto