Puupylväiden huolto

Kotimainen mänty on kestävä ja pitkäikäinen rakennusmateriaali. Puun pintaa suojaavat aineet kuluvat kuitenkin vuosien saatossa sateiden, auringon ja ilmansaasteiden vaikutuksesta. Parhaista mahdollisista suojausmenetelmistä ja aineista huolimatta puu vaatii ajoittain huoltoa ja uuden suojan. 

Huoltomenetelmä

Seuraavassa on esitetty tärkeimmät puisten valaisinpylväiden tarkistukseen ja huoltoon liittyvät toimet. Kaikki perushuolto voidaan tehdä paikan päällä pylvään ollessa normaalissa pystyasennossa.

1. Tarkastus

Tarkista kulumisen ja vaurioiden merkit silmämääräisesti. Ajan kuluessa pintakäsittelyn kiilto häviää, pintaväriin voi ilmestyä epätasaisuutta ja halkeamia saattaa esiintyä.

2. Pesemällä puhtaaksi

Sateisissa ja kosteissa olosuhteissa pylvään pintaan saattaa kertyä hometta. Samoin läheisten puiden tippuvat roskat ja lehdet voivat liata puupylvään pintaa aiheuttaen pintahometta. Tällaisissa tapauksissa riittää pylvään pinnan harjaaminen puhtaaksi miedolla homeenpesuaineella. 

3. Hionta ja uutta lakkaa pintaan

Mikäli harjaaminen ei enää auta tai lakkakerros on alkanut kuoriutua, tulee irtonainen lakka hioa kevyesti pois pylvään pinnasta. Hio vain kevyesti niin, ettei värikerros eikä pylvään pinta vahingoitu. Tämän jälkeen pylväs voidaan lakata uudelleen. 

Mahdollisimman pian huoltoon

Puupylvään huolto ei rajoitu pelkästään säännölliseen ylläpitohuoltoon. Kyseessä voi olla myös ilkivallan tai vahingon korjaus. Mikäli puupylvään pinta on vahingoittunut esim. törmäyksessä, kannattaa pinta suojata mahdollisimman nopeasti, jotta puupylvääseen ei pääse syntymään kosteusvaurioita. 

Tarkemmat puupylväiden huolto-ohjeet löydät oheisesta puupylväiden huolto-ohjeesta. Dokumentissa on ohjeet

  • pinnoitusmenetelmään
  • puupylvään uudelleenkäsittelyyn
  • ilkivaltakorjauksiin
  • värivastaavuuden mittaamiseen.

Tehometiltä voit ostaa myös erilaisia puupylväiden huoltoon ja korjaukseen suunniteltuja huoltokittejä, jotka soveltuvat pienistä huolloista täydelliseen huoltoon. Tarjolla olevat huoltokitit löydät myös Puupylväiden huolto-ohje -dokumentista.

Neuvomme mielellämme kaikissa puupylväiden huoltoon liittyvissä kysymyksissä, joten ota rohkeasti yhteyttä Samiin, jos jokin asia jäi askarruttamaan.

Sami Hämäläinen

Tuotepäällikkö, puupylväät

Parikkala

+358 400 801 643

sami.hamalainen@tehomet.com